Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Interjú Gömöri Évával, az Iluska Design készítőjével

Interjú Gömöri Évával, az Iluska Design készítőjével

Iluska Desing

 

Interjú Gömöri Évával, az Iluska Desing megálmodójával.

 

„Egy fantasztikus Művész kifinomult és kreatív ízlésvilágának remek művei. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe ezeket az egyedi kézműves csodákat!”

Olvasható a fenti vélemény az Iluska Desing oldalán. Nem tagadható a tény, miszerint egy igazán tehetséges magyar kézművessel van dolgunk és ennek legnagyobb bizonyítéka, a saját kezével készített egyedi, utánozhatatlan és divatos termékei. Azon szerencsések egyike lehetek, aki megismerkedhetett Gömöri Éva alkotóval sőt, mi több, még egy interjút is készíthettem vele. Kiderítettem minden olyan választ, mely felmerülhet akárkiben, aki látta vagy találkozott az Iluska termékekkel. Remélhetőleg, minél több hölgyhöz eljutnak ezen termékek, mert így a világ sokkal színesebb, merészebb és őszintébb lehet. 

 

– Ahogy elnézem a táskát és a fülbevalót, amit viselsz azt híhetném, hogy valami nagynevű márkás boltban vetted. Pedig nincs így. Sőt, mindegyiket te magad készítetted. Jól tudom? 

– Igen, úgy van, ahogy mondod. Saját kézzel csináltam mindet időt, és energiát nem sajnálva. 

 

– Ahogy elnézem a színekkel sem spóroltál és igazán ötletesek is. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy honnan jött az ötlet egy saját divat márka létrehozására?

– Mindig is nagy álmom volt egy saját divatmárka, amivel kifejezhetem magam. Amivel önbizalmat adhatok nő társaimnak és szebbé tehetem azok napját, akik igénylik. Szerettem volna egy olyan stílust megteremteni, ami modern, egyedi, letisztult és visszatükrözi mindazt, amit szeretnék látni. 

 

– Azt is pontosan tudtad, hogy milyen termékeket szeretnél készíteni? Mint például ez a csodálatos zöld táska. 

– Nem egészen. Engem nagyon érdekelnek a ruhák is, ahogy az emberek és a divaton belül majdnem minden. A táska készítést megelőzte egy olyan technika megtalálása, ami segített elindulni a kezdeti nehézségeknél. De idővel szeretnék minél több mindent kipróbálni, megalkotni és elmozdulni más irányba is. 

 

– Igen, ahogy az látható az oldalaidon, már egyre több terméket készítesz és egyre több kiegészítőből lehet választani. Elárulod esetleg, hogy milyen alapanyagból dolgozol és milyen technikával? Ha már említetted

– Persze.  Újrahasznosított pólófonalból készülnek a termékeim, amik minőségeik, szóval nálam silány kézműves terméket nem lehet találni. Egyszerű horgolás technikával készülnek, és ha kell, orvosi fémmel is dolgozom. 

 

– Nem lehet egyszerű elkészíteni egy-egy terméket. Bármennyire is szépek, biztos eltart egy darabig, mire megkapod a végső formát. Mennyi ideig tart általában elkészíteni egy táskát vagy más terméket? 

– Az elkészítésük eléggé időigényesek. Sok türelem, kitartás és anyag kell hozzájuk, amihez jó, ha motivált marad az ember. Általában egy ilyen táska fél vagy egész napot is felemészt, de persze nem bánom. Mindezek mellett még ott van a fótózás, a beszerzés, a marketing és értékesítés. Nem egyszerű, de ennek ellenére én nagyon szeretem. 

 

"Szívemnek gyöngyháza, lelkem Iluskája!
Pillants ide, hiszen ezen a világon
Csak te vagy énnekem minden mulatságom.”

 

– Látom rajtad. Csak úgy ragyogsz, amikor a kézműves alkotásaidról van szó. Szóval mesélj még és áruld el, hol készíted őket? 

– Ott, ahol élek, Pécsett. Egyelőre nincs saját műhelyem, így otthon dolgozom és álmodom meg a következő darabot. 

 

– Biztos vagyok benne, hogy csak úgy pezseg benned az a sok ötlet és új innovációk is akadnak bőven. Árulj el párat ezek közül. 

– Nos, ami azt illeti, ötletem van bőven és még születnek is újak, így egyelőre nem kell attól félnem, hogy nem tudok alkotni. Az egyik ilyen, hogy szeretnék pár terméket a márka sajátosságaként megtartani az újdonságok mellett. Amolyan védjegyként. Szeretnék még színekkel játszadozni, új technikákat is kipróbálni. Nem zárkózom el az új lehetőségektől sőt, inkább élni szeretnék minden újítással, ami új praktikumot jelenthet. 

 

– Mennyire inspirál a divat? Nyomon követed az aktuális trendeket? 

– Igyekszem nyomon követni igen, de számomra sokkal fontosabb az egyediség és a divatos jellemzők mellett igyekszem valami olyat is belevinni a termékeimbe, amiktől különlegesek lesznek. Utánozhatatlanok. 

 

– Ami azt illeti, tényleg nagyon egyediek. Na és mi volna az, ami kiemelten inspirál, és amitől egyediek lesznek a termékeid? 

– Nos, azok a nők. Minden nő egy csoda a lelkével, és ez engem folyamatos ihletésben tart. Minden nőiség magában hordozza a saját történetét, érzékenységét, női lét megnyilvánulását, aspektusait. Hogy mi az ideális, és szép, az teljesen relatív, hiba volna bárkit is összehasonlítani bárkivel. Egyediek vagyunk, és egyéniségünkben visszatükröződik rajtunk keresztül, minden, amit megéltünk az életünkben. Szeretnék bátoritást adni munkáimmal abban, hogy merd vállalni önmagad, és mutasd meg a Világnak milyen csodálatos vagy!

 

– Fantasztikus gondolatok. Ez lenne maga az Iluska? 

– Igen, de van még egy fontos összetevője, az a magyar kultúra. Már maga a név is egy híres női alak és ideálkép. Emellett a magyar mesékből és irodalmi alkotásaiból is merítek ötleteket, stílus elemeket. 

 

– Ha jól sejtem Magyarországon szeretnél boldogulni és sikereket elérni a márkáddal. Mennyire nehéz ma Magyarországon kreatív vállalkozónak lenni? Akad segítséged, támogatásod? 

– A barátok és család mellett természetesen akadt egy pályázat, amit megnyertem és ennek segítségével sikerült elindítanom majd egy éve a vállalkozásomat. Fiatalok vállalkozóvá válása projekten belül találtam rá a lehetőségre és nagyon jónak tartom, hiszen nem csak nekem, de sok más tehetséges fiatalnak is segítenek a kezdeti nehézségekben. Manapság ez elengedhetetlen, hiszen annyi mindent tudni kellene és közben annyi kérdésre nincs válasz. Segítség nélkül nehéz önállóan talpon maradni, de persze nem beszélhetek mindenki nevében. Ami biztos, hogy egy jó adag elszántságra, bátorságra és elhivatottságra szükség van ahhoz, hogy valaki vállalkozni tudjon. Ezek nélkül nehéz talpon maradni, mert az ember közben olyan kihívásokkal és problémákkal szembesülhet, amikkel eddig soha. 

 

– Mennyire igazad van. Lassacskán a végére érünk, de mielőtt befejeznénk, szeretném még megkérdezni: Milyen végzettséged van és hol tanultál? 

– Szinházi Díszlet jelmeztervezőként végeztem a Kaposvári egyetem Látványtervező Tanszékén. 

 

– Tehát a szakmád kapcsolódik a márkádhoz, jól mondom? Mégis miként lehet elképzelni azt, ha valaki látványtervező? 

– Szerintem erősen kapcsolódik a végzettségem a márkámmal, hiszen már látványtervezőként széleskörű látásmód alakult ki nálam, mivel minden művészeti ágazatot érint ez a szakma. Éppen ezért csodálatos és sokat segít a tervezésben. Viszont egy színházban sincs másként. Látványtervezőként ott is adsz kicsit magadból amellett, ahogy a rendező elképzeli a darabot - és amihez alkalmazkodni kell. Itt jön a kompromisszum, melynek köszönhetően létrejön végül az, amit a színpadon látni lehet. Viszont nekem igényem lett arra, hogy kifejezhessem magam anélkül, hogy másokhoz alkalmazkodnom kellene. 

 

– Teljesen érthető. Kívánom, hogy a jövőben ne kelljen senkihez se alkalmazkodnod, csak a saját elképzeléseidhez. Búcsúzásként mond el, milyen céljaid vannak a jövőt illetően? 

– Szeretném a márkát minél szélesebb körben népszerűsíteni, minél több terméket megalkotni, új ötleteket megvalósítani és belföldön terjeszkedni. Ha összejön, idővel akár külföldön is. 

 

– Elnézve a meseszép termékeidet, a határ a csillagos ég. Köszönöm az interjút.

– Én köszönöm.